Nordiska dag 3

Nu är NM över, det har varit fartfyllda dagar, mycket att stå i varje dag. Var fjärde hund som tävlar är svensk och de vill jag ju se, samt de andra duktiga länderna.  

Slutresultatet blev att Finland dominerade stort! Imponerandem Grattis till dem! Det är bara att konstatera att vi ligger efter dem, de knep individuella platserna: 1,2,4,5,6 och 7! En norska knep bronset! 

För Fredrik och Skys del så började dagen på absolut sämsta sätt, Sky la sig på sittande i grupp, det fanns inte en förvarning om att han skulle göra det, inget trapp, nosning eller att han tittade sig omkring, han fäll ihop som ett korthus, riktigt snyggt nedläggande om det hade varot platsliggning...

Sittande i grupp har spökat för Sky sedan landslagslägret, då var det stökig miljö och några höll på och träna bakom honom, då la han sig. Efter lägret har vi tränat störning på sittande och det har fungerat klockrent alla gånger utom en! På sittande i grupp idag så var det publik bakom honom, han satt som första hun och hade 4 domare som stod rätt så nära honom, frågan är om det blev för mycket för honom i kombination med att han är rätt trött?? Vem vet??

Tycker Fredrik ska ha en stor eloge att han lyckades att ladda om och ändå känna sig taggad för att gå in i ringen igen, vi sa att nu ska han få chansen att visa upp bästa SKY!

I ring ett så var det zäta och även där så vill Sky inte sitta på skiftet, Betyg 6 tror jag det blev, de övriga två skiftena är oerhört snygga, han la sig snabbt och ner med huvudet, skönt att dte fungerade nu och inte spökade för mycket sedan den dåliga träningen i onsdags! Sedan var det 3-apporten, han blev lottad höger och det blev dåligt tempo till konen och sedan fin båge till apporten och bra fart in. Tror det blev betyg 8.

Nästa gång de gick in i ringen var för att göra de sista momenten, inkallning och fjärren. På inkallningen var det hyfsad fart, tyvärr några steg i ställandet och inte det "vanliga" nypet i tassarna. Läggandet var fint. På fjärren så fick de till fina skiften, lite vridning och det belönades med betyg 8.

Men med två nollor i protokollet så hamnar man inte så långt upp i listorna i sådana sammanhang, men Oj vad vi lärt oss saker, både inann ochunder mästerskapet! Intressant är i zätat att vissa ekipage går låååångt ifrån sina hundar och det verkade domarna inte dra för.  

Lillemor och Shikka fick gå in sist av alla och göra hela programmet eftersom Shikka löper! Och som de gjorde det, Lillemor går in och visar upp sin Shikka så fint och de blir bästa svenska ekipage!


Svenska laget knep lagbronset:
Diana och Zakk, Mona och Marvin, Niina och Skoj, Lena och Tease, Fredrik och SKy samt Maria och Ylle.

 
 
 
 

Nordiska dag 2

Det blir en liten snabblogg då vi snart ska iväg på bankett och se alla lydnadsmänniskor i klänningar och fin skjortan ;)
 
Dagen idag för Skys del har bjudit på toppar och dalar. På nordiska så behöver inte domarna motivera sin betyg, vilket kan vara lite konstigt, tycker att de kanske sätter "bättre" betyg om de måste ta ansvar för dem, men vad vet jag, jag är ju rookie i dessa sammanhang! Alla svenska hundar låg på platsen, Lena och Tease fick ett extra kommando på nedläggandet, surt! Diana och Zakk fick fullt påplatsen, annars toro jag ingen annan fick fullt. Det dras för en massa saker, som att de tittar åt ett annat håll t.ex.
 
På Nordiska är det 4 domare som dömer, en från varje nordiskt land, det lägsta och högsta betyget räknas bort och de snittet på de två betygen som blir kvar blir momentets poäng.
 
För Sky och Fredriks del så började det kanonbra med platsliggningen, 9.75 i snitt och den störningensom tävlingsledaren bjöd på var bra, hon gick i speedad fart mellan hundarna och var riktigt dominant kan man säga.
 
När de sedan skulle in i ringen igen var jag riktigt nervös, gick och satt mig i en trapp och vågade knappt titta, tittade lite genom fingrarna, mådde faktiskt lite dåligt ;-) Sky gjorde en fin hopp-apport, segt sättande, men han tog iaf i vid hoppet. Fria följet såg fint ut och som synes på filmen så granskas det hårt! När alla hundar (utom löptiken) gått i ring 1 så låg de på en 12:e plats tror jag! Det är inte många poäng som skiljer ekipagen åt.
 
Eftermiddagen så var det dags igen för två moment, nu var det rutan och vittring. Här sprang Sky fint till konen och sedan till rutan, det var inte fullt tryck, men han galopperade iaf... Det blev omdirigering i rutan, han ändrade isg själv, samt att Fredrik fick dirigera honom. När han la sig så hade han hakan på främre kantbadet, och därmed utanför, han lyfte huvudet och då var han inte utanför, hur som så gick det övriga i momentet bra, men nollan var ett faktum, sen om det beror på för många kommandon eller om han låg utanför kommer vi aldirg få veta :-/ Vittringen var så grymt snygg, snabbt ut, tog rätt pinne vid första anträffan och sedan galopp in :-) Igår travade han långsamt in med pinnen, så det har tagit sig för gossen <3
 
Men med en nolla i protokollet hamnar man en bit ner och när dagen var slut så låg de på en 26:e plats, marginalerna är otroligt små, hade de fått en 8:a så hade de varit med i toppen! Jag tycker de är duktiga i vilket fall!!!
 
Imorgon så är det fem moment igen, sitt i grupp på morgonen och sedan drar det igång i ring 1 med: zätat och 3-apportern. På eftermiddagen så är det avslutande moment: inkallning och fjärren. Vi hoppas att Sky fortsätter med sitt glada humör och är lycklig att få vara med husse alldeles, alldels själv <3
 
Kommer försöka lägga ut filmer från dagen, men just nu vill det inte fungera!
 
 
 
 
 
 

Nordiska dag 1

Våran resa mot Helsingfors startade i onsdagsmorgon. Fredrik hämtade mig på jobbet, slutade 07 och sedan var det raka vägen till Kungsörs och deras inimhushall. Vi hade bokat in en sista träning innan avfärden, likaså hade Maria (Ylle), Lotta (Tindra) och Lena (Tease) gjort. Träningen gick sådär bra, ingen toppen träningen direkt, Sky kändes lite loj och gjorde fel skiften i zätat, strulade med läggandet och det har inte hänt förut. Lite fundersamma hoppade vi in i bilen för att åka till Stockholm och färjeläget, vi var ute i grymt god tid, med tanke på att väglaget inte var det bästa! Fredrik och jag pratade lite om det avmaskningsmedelt som Sky fått dagen innan, biverkningar  kunde vara att hunden blir slö, att det kan påverka kordinationen och speciellt på collie raser, hmmm vi hoppas att det är det som spökade och att det inte satt några hjärnspöken på Sky. Men oron för Sky gick över då oron för väglaget och att vi skulle hinna i tid till färjan tog över. Det blev tvärstopp i Stockholm, vart vi än åkte stod det bilar i diken och stilla. Vi insåg att vi inte skulle hinna med färjan. Tur att vi hade Lena med oss, hon ringde och charmade färjerederiet och vi kunde ändra bokningen till en senare färja, men då blev det längre att åka i Finland, men vad gör det, huvudsaken är att vi kommer till Finland :-) 
 
Så igår morse anlände vi till Åbo, efter en liten svajjig resa ;-) så rastning av hundarnam skönt att de fick sträcka på sig ordentligt! Vi kom fram till vårat fina hotell i Helsingfors, checkade in och sen blev det slappa på hotellrummet i ett par timmar. Det stående frågan var, har alla i landslaget lyckats att ta sig till Stockholm i tid för sina respektive färjor?? Det hade de, så samlingen på kvällen var alla deltagare med. 
 
Det blev lite koll på läget hos deltagarna, vi gick genom hur alla ville ha det på tävlingsdagen, hur uppvärmningen ser ut och hur ekipaget vill bli mottagen efteråt. Sedan fick deltagarna ställa frågor som landslagsledningen, Lotta och Kjell, tar med sig till konferansen med domarna. Efter det blev det middag tillsammans med laget på hotellet, trevligt, tror dock de flesta var rätt trötta.
 
Dagen idag inleddes med en riktigt skön och välförtjänt sovmorgon :-) Efter frukosten så tog Maria, Lotta, Lena och vi en promenad till mässhallen för att hitta dit senare. Blev träningen utanför på en plogad parkering. Tillbaka till hotellet blev det en lätt lunch och sedan var det dags för Fredrik att byta om till landslagskläder, något korta i benen blev byxorna, men det får gå ;-) Det är ändå en ära att få bära gula och blå kläder!
 
Det gick smidigt att ta sig in på mässan och hallen som lydnaden kommer att gå i ligger vid sidan av utställningsringarna, så förhoppningsvis så ska det vara lätt för hundarna att höra förarna. När alla burar och dylikt var på plats blev det att ta sig till en annan del av mässhallen för en massa lottningar, det skulle lottas startordning på lagen, startordningen i lagen, fjärrskiftena och skiftesordningen i zätat. Och det blev som följer:
LAG 1: Norge
LAG 2: Sverige
LAG 3: Danmark
LAG 4: Finland
 
I det svenska laget blev startordningen:
1) Lena och Tease (2)
2) Mona och Marvin (6)
3) Niina och Skoj (10)
4) Maria och Ylle (14)
5) Fredrik och Sky (18)
6) Diana och Zack (22)
7) Lillemor och Shikka (28)
 Nr inom parantes är det startnr som de har i hela deltagarlistan, Shikka löper så hon kommer att få starta sist på söndag och gör allt på en gång.
 
Fjärrskiftena är: sitt-stå-sitt-ligg-stå-ligg
Zätat: sitt-ligg-stå
 
Efter alla lottningar var det dags för varje lands träning i tävlingsringen, först ut var Norge eftrsom de hade startnr 1. Intressant att titta på andras träningar, många av de norska ekipagen gick in och lekte, alla ekipagen var inne samtidigt, vilket gjorde att det var svårt att ha kolla på så många, man liksom tappade bort det ekipaget man tittade på! Insåg när jag tittade på de norska hundarna att mattan är HAL!!
 
Nästa lag in var Sverige, här hade de valt att dela upp tränngstiden som är 30 minuter på två grupper, så tre i varje grupp och 15 minuter per grupp. Jag hjälpte Fredrik och även där så blev det tydligt att mattan är hal. Sky kunde inte ta i så mycket som vi är vana att se honom göra. Förutom att han hade lite brister i tempot så gick inträningen finfint, utförde momenten med precision och kraft! Våran oro över avmaskningemedlet är över, det var troligen det som spökade i onsdags!
 
Nu har vi landat på hotellet och snart är det dags att möta landslagsledningen för att se vad de fått fram på mötet med domarna och efter det är det middag! Hoppas kunna uppdatera om morgondagen:-)
 
Håll tummarna för våra svenska ekipage!!!
 
 
 
 

Inför Nordiska

Här tränas det för fullt inför Nordiska mästerskapen. Vårat äventyr börjar på onsdagsmorgon. Då blir det sista träningen på svensk mark. Vi har bokat in oss i Kungsörs BK:s fina hall. Sedan bär det av mot Stockholm och ombord på färjan vid 17-tiden.

Detta blir ett litet provinlägg från mobilen, ska försöka att uppdater så gott det går:-)

RSS 2.0