Mot Falkenberg

Hej!

Nu håller vi på och packar husvagnen för fullt inför det stora äventyret: BRUKS-SM(http://www.sbk-sm.se/bruks-ipo.2009/)
Spännande ska det bli:-) Många är med som vi känner:

* Towa och Qaala i spår
* Millis och Dusty i spår
* Fia och Ettra i spår
* Emma och Xa i IPO
* Sören och Ludde i sök
* Frida och Best i skyddet

Det ska bli riktigt rolig att följa alla ekipage.

Imorgon börjar resan söderut, först ska vi till Mariestads BK och möta upp med Millis, Rikard, Fia, Kent och Jouko för lite träning. Sedan vidare till GMBK i Göteborg för med träning och på söndag landar vi i Falkenberg på campingen.

Får se om jag lyckas få tag i någon dator och kan uppdatera...

Tävlat har jag och tjejerna gjort en del sedan senast. Nellie tävlade lydnad i Kumla i fredags och fick ihop 269 poäng och ett första pris.

I söndags tävlade vi fm och em i Västerås. På fm så la jag Nellie utanför rutan med typ ngn cm så där blev det noll, men vi fick ändå ihop 233,5 poäng i stormen. Uma hade jag anmält till lkl 2 just för att gå in och lyfta henne på planen eftersom jag tycker att hon blir lite låg ibland. Hon fungerade mkt bra på em då jag nästan bara tog henne fårn bilen och lekte lite med henne och sedan direkt in på planen.

Nellie fick 281,5 poäng på em och vann elitklassen av 11 hundar. Mycket nöjd med henne är jag. 

GRATTIS Anna och Guldgruvans Winna ( http://winna.cybersite.se/ ) som vann på förmiddagen.

Håll tummarna nu för oss i Falkenberg, here we come !!!! 

Vilken helg!!

Sitter här och är lite sliten. Jag och tjejerna har haft en otrolig helg. I fredags så tävlade Nellie lydnad i Örebro på Dobermann Rasmästerskapet. Det var samling klockan 15.00 och det var varmt, typ 28 grader... De startade med eliten och jag drog spiken.

Är nöjd med Nellies program i det stora hela, tyckte att hon hade bra fart i det mesta (tyvärr även i fria följet, hopp och studs). Det var galopp där det ska vara fart, även om hon kan springa snabbare, såklart, men helt godkänt tempo i min smak.

Hon gjorde ett riktig snyggt vittringsprov, ut luktade av och tog rätt pinne, full fart in, pinnen hängde på sniskan i munnen, alltså inget omtag eller tugg på vägen in:-):-):-) MEN hon tappade den vid min sida och betyget dalade.... men är jätte jätte nöjd med henne. Fjärren fick hon 9 på, supernöjd. Det räckte inte till ngt första pris, men hon höll ihop i allt enligt min mening. Fick skäll av domaren för att jag ställer till det för Nellie på planen, måste kanske börja filma mig ( då måste jag ju först köpa en videokamera...)

I lördags så var det dags för debut i söket, jisses vad nervös jag var, magen åkte hiss många gånger om. Vi hade samling klockan 8 på klubben i Örebro, det var återigen på Dobermanns mästerskapen vi skulle tävla. Det var samma domarlag som skulle döma söket som dömde spåren, så vi kom igång vid 11-tiden och Uma och jag hade sista startnr, så vid 13.20 gick vi ut på vårat sök och då hade magen åkt hiss X antal gånger till, fy vad nervös jag var.

Uma jobbade så kalasbra i skogen och jag är ju inte vann vid att ha ett gäng folk med mig på stigen, men på ngt sätt lyckades jag glöämma bort dem ibland... Men det är svårt med söket, hålla kolla på att hunden gör sitt jobb ordentligt så man inte tappar mark, leta vart jag ska skicka nästa gång, och har man en snabb hund som Uma faktiskt är, så har  man inte så lång tid på sig på stigen innan hon är inne igen. Uma hittade alla figgarna, men markerade inte gubben i lådan, tyvärr, hon ville in och titta på den först. Så nu vet vi vad vi ska träna på... Fick beröm för hennes sökarbete av domarna:-) Vi fick betyg 6-6 vilket inte skulle räcka till uppflytt. Fortsatte tävlingen ändå. På budföringen så tjuvade hon från mig och man har ju 6 meter på sig att ropa tillbaka henne, men jag blev så paff för hon har aldrig tjuvat förut, men hon låg på som en dåre innan start så jag hade ju kunnat ana det, men men, erfarenheter!!

Sedan körde vi platsen och hon låg så kalasfint, dagens störst vinst:-) Lydnaden totalpoäng skulle ha räckt för uppflytt.

Sedan bar det av till Filipstad för att möta upp Towa, Fredrik och Inga. Vi köpte pizza och åkte till klubben för att träffa en massa trevligt folk som alltid.

Igår var det då dags för lägre klass spår för Uma. Vi var hela 18 ekipage!! Jag drog startnr 7, var mycket nöjd med detta. När vi sedan står ute i skogen kommer det en funktionär och undrar vem som har spår nr 7... Bärplockare i mitt spår:-( jaja, nytt spår och nytt startnr, nu 19. Sedan när mitt spår läggs ut så var det bärplockare i det med, fick ett nytt och nu vaktade jag hela vägen för att ha det ifred, för nu ville jag verkligen ut och spåra. Uma gick kalas hela spåret, är så jaäla nöjd med henne. Plockade alla pinnar själv:-)

Sedan tog jag det lite lugnt i skogen för jag förstod att jag snart skulle köra lydnaden. Tillbaks på klubben så värmde jag Uma, jag hade fått mer tid på mig, men det är svårt att veta när är hunden klar för lydnaden?? Varmt var det iaf och hon satte sig på platsläggandet under gång, det är väl ngt som jag utstrålar för hon lägger sig fint på träning men inte på tävling... Nollade krypet, jag ryckte till och då satte hon sig upp och jag vet ju att hon är känslig för kroppsspråk och reagerar fort, både på gott och ont. Det var helt enkelt jag som inte orkade hålla koncentrationen.

I hoppet så satte hon sig inte på första kommandot på andra sidan hindret. På platsen så var det en schäfer som drog som på en inkallning på första skottet och Uma satte sig upp, sedan efter det andra skottet så tog hon ett par steg fram och la sig, sedan efter en stund kom hon till mig. Bara att fortsätta jobba på platsen. Budföringen gjorde hon fint. Tyvärr räckte inte dagens lydnad för uppflytt, men jag vet att hon kan:-)

Stort GRATTIS till LINDA och TJELVAR som blev uppflyttade på fina 498, ?? poäng och kom 2:a.

Stort GRATTIS till TOWA och ARKO som vann appellen på superfina 306,5 poäng och blev uppflyttade.

Nu är det dags för 3 dagars arbete sedan SEMESTER och laddning inför SM:-)

//
Hanna

Om att ha en plan

Efter söklägret i Skåne har jag funderat rätt mycket över min egen träning. Som Ni kanske har förstått (eller kanske redan vet) ägnar jag mycket tid åt hundträning... (det gör väl många). Men hur lång tid lägger jag egentligen på att PLANERA min träning. Har märkt att jag ofta, speciellt i lydnaden, "bara" går ut och kör lite moment utan någon riktig tanke bakom det.

Igår efter sökträningen blev jag så glad, vi var fyra stycken som körde och vi tog oss tid att prata genom hur vi ska träna nästa gång, det var mycket uppskattat från min sida.

Har funderat på min mentala inställning till momenten och hundens arbeta. Hur vill jag att det ska se ut? När har hunden gjort ett godkänt arbete? Trond pratade om att sätta upp mentala målbilder i naturen på ett sökslag, t.ex. vänster sida om en sten och hur långt ut ska hon i rutan tills jag "köpt" sökslaget? Hur fort ska hunden stanna och komma på inkallningen i lydnaden? Mycket funderingar blir det ibland.

Dagens träning har bestått i lydnad för båda mina tjejer. La Uma på en plats med skott och då hade jag, hör och häpna, en plan. Min plan var att stå stadigt och ge ett mycket stabilt och säkert intryck till Uma och låg hon då fint i 3 skott skulle jag gå tillbaka och belöna lugnt. Sedan har jag börjat med att placera henne i rätt fack för platsliggning genom att lägga henne kopplad och ta ett par steg fram och dra lite lätt i kopplet så att hon verkligen strävar efter att behålla positionen.

I går hade jag också en plan med min träning i söket. Eftersom vi fick till ett halvdan sökträning i tisdags, så var det fokus på att göra det hyfast lätt för Uma och ge henne mycket motivation, förhoppningsvis kommer hon ihåg det när vi ska tävla på lördag. 

I måndags så kom det fint besök från 08-trakten. Det var Mia med Qato och Jens och Tessan med sina hundar ( http://www.frostflake.se ), Lina och hennes tjejer var redan på plats när de övriga kom. Efter en kopp kaffe så bar det av upp i Kilsbergen för att spåra och uppletande. Uma fick ett spår som Tessan lagt med snitslar cirka 10 meter innan en pinne så att jag kunde trigga henne lite på apporterna (hon har en tendens att gå över dem). Uppletande skötte hon hyfsat bra, hon har iaf näsan på från början nu:-)

Hade lagt ett klurigt spår till Qato och han skötte det bra, var lite förvirrad i virrvarvet, men löste det själv.

På kvällen var vi hemma hos oss och grillade och åt "Lina-plockade" kantareller, super gott. Satt och surrade bra länge innan det var dags för sängen.

På tisdgaen drog vi igån vid 10 och då anslöt sig fler folk, härligt med engagerade träningskamrater:-) 9 stycken var vi allt som allt. Vi hann med att spåra, söka och uppletande, samt lydnad, inte dåligt. Uma fick spåra ett likadant spår som igår, men med Mia som spårläggare. Hon skötte sig jättefint.

Qato fick även idag ett klurigt spår med ett virrvarr, men se där, de hade han lärt sig hur man löser, så snyggt det var när han bara kollade av lite och sedan hittade ut i samma sekund (typ).

Söket för Umas del gick sådär. Kör mycket lydnadssök för att vi ska få igång samarbetet mellan oss, hon ska få de erfarenheterna att lyssnar hon på mig så kommer hon att få lön för mödan. Hon tyckte väl i princip vid första slaget att söka det kunde jag göra själv om vi inte gjorde det på hennes sätt, men jag fick ut henne och gissa, en figge låg på djupet, sen gick resten av banan strålande.

Tack alla för  kanondagar: Mia, Jens, Tessan, Towa, Martti, Ann, Lina och Fredrik

Summa: Jag har faktiskt blivit liiite bättre på att planera min skogsträning, måste bli bättre i lydnaden och i vallningen. Men något som måste bli bättre är att skriva upp vad jag tränat, man glömmer ju hur lätt som helst från tråningspass till nästa träning....

Mycket tankar blev det idag.

Ha det!!

RSS 2.0