Länge sedan senast :-)

Ja det går en stund mellan uppdateringar, men ibland så snurrar det på med så mycket och skrivinspirationen vill liksom inte riktigt infinna sig. Senaste inlägget var efter lydnads-SM. Samma heög som det gick av stapeln så fick vi "reda! på att Uma och jag hade ett snitt så vi skulle få delta på Sök-SM, som vi kämpat för det, helt underbart :-)
 
Samma vecka som lydnads SM så opererade vi Ubbe för ostechondros, så hans sommar har bestått av rehab, vi har simmat och gått koppelpromenader, vi har strechat, masserat och böjt och det har gett resultat, på återbesöket hos Stefan på Redog i Västerås så fick vi tummen upp och köra på, vilket vi gör. Fredik och Ubbe tränar mycket vallning nu, det är ju super att ha fåren så nära och det ger snabbt resultat. Ubbe tränar även en del lydnad och spår, även om husse numer brinner mest för vallningen :-)
 
 
 
 
Sommaren har bestått av träning och uppladning inför SM (samt lite planering för bröllop;-)) I Juni så var Fredrik och jag på läger i Jädraås. Fredrik hade en lydnadsgrupp och jag en sökgrupp, riktigt roligt, man var så trött på kvällarna, men jag gillar verkligen att hitta lösningar i söket :-)
 
Uma och jag fick till en superbraträning i uppletandet under dessa dagar. Alla grupper samlades och vi hade vallat en ruta/ korridor och sedan så stod det mycket folk vid rutan, hundar osv. När TL för dagen, Camilla, ropade in oss, då var jag kräkfärdig, men oj så nyttig träning det var, framförallt för mig, Uma såg inte så berörd ut!
 
Jag hade tänkt att jag starta någon söktävling innan SM, men se det gick inte, det finns inte så många söktävlingar på sommaren och att sedan jobba varannan helg, så är det inte så lätt.
 
SM då?
 

Vi kom väl förberedda till SM, jag vet att allt kan hnda, men vi var förberedda. På frdagen var det veterinärbesiktning, invigning, lottning och platsliggning. Vi drog startnr 10 och skulle få börja med uppletandet för att sedan få köra söket på eftermiddagen, perfekt tänkte jag, lite mer vind kanske??!! Hoppas kan man ju alltid göra :-)
 
Platsliggningen var mäktig, det var 24 stycken hundar i våran "grupp" och det var två skyttar, de skött vartannat skott var, Uma ligger som hund nr 2.
 
Foto: Ia Weylandt
 
På lördagen så var det dags för uppletande först, vi gick ut som hund nr 2, Uma had elite väl mycket spring i benen, hon rusade lite i början och inom sista minuten plockade hon in sista föremålet, men det fick hon jobba hårt på, det var en bit brandslang som låg i en liten grop, svårt att få tag i den för henne, men hon gjorde det. Fick avdrag för rus och lite tugg, men skit i det, hon hittade fyra föremål på ett SM :-)
 
Sedan blev det en liten väntan innan vi åkte ut i skogen, vi fick "skrämmande" rapporter i och med resultatredovisningen. Första gruppen hade oroväckande resultat, en hund blindade ut sig, två hundar hittade en figge var och fick bryta, två hundar hittade två figgar och två hundar hittade tre figgar, HJÄLP, vad var det för bana? När vi kom ut till sökrutan så var det i en sandgrop, mycket trevlig stämning på platsen, jag fick en "personlig" TL spm hjälpte mig, kan säga att det var ingen vind att tala om. Hunden som gick före oss fick med sig två figgar, när vi sedan klev upp så flöt det på bra, hon kom med rullen från vänster sida på cirka 80 meter och markerar en figge som var nedgrävd under och bakom en stor sten. Rutan var klurig, den såg fin ut, med ett berg som började cirka 25-35 meter ut i rutan, där fick hundarna tänka mycket själv. Stigen snirklade sig lite grann och Uma kom på stigen, framofrån, och hade markerat en figge, jag spg inte vilken sida hon kom ifrån, jag hade skickat ut henne åt höger, men hon kan ju ha korsat stigen, vad vet jag mantrat "lita på hunden" lät hela vägen, Uma spran på påviset hela stigen bort till 300 meter och en blindmarkering var ett fakta, så surt. Tillbaka på stigen och på´t igen. Skickade vänster och sedan var hon borta länge på höger sida igen, och då vet jag att hon jobbar på något... Kommer tillbaka, återigen på stigen framifrån, med rullen i munnen. Nytt påvis och denna gång så börjar hon på stigen och kliver sedan av på höger sdia, men hon gör en lite runda och ut på stigen igen och blindning nr 2 är ett större fakta. Fy så surt att behöba plocka av henne tjänstetecknet, söket är ju liksom våran starka del. 
 
När vi åkte från platsen, så hade vi inte pratat med figgen, för det låg en figge där hon varit, men träningskamraten Bettan stannade kvar och pratade med figgen :-) Jag sa till Fredrik när vi åkte därifrån att Uma HAR inte blindat, antingen ar hon fastnat u rillen och tagit sig loss med hjälp av munnen eller så har hon inte hittat ut till figgen och mycket ritigt. NÄr Bettan pratat med figgen så hade hon varit där två gånger och gjort två fina markeringar, fina tjejen! Tråkigt att hon inte orkade hela vägen :-(
 
Efter SM så var vi anälade till ett flertal tävlingar. BEttan hade anmält sig till Skövde BK och ville att jag skulle följa med, jag chansade och frågade om jag fick efteranmäla ovh det fick jag. Med ett litet vekt självförtroende klev vi in i sökbanan, målet på denna tävling var att ha roligt och inte ta det så allvarligt som det ändå kan bli ibland. Vi fick 9,5-9,5 på söket :-) så supernöjd, efter det var det dags för lydnaden och nu skulle jag få kvitto på hur vår träning varit sedan i juni, och jag tyckte hon var lite loj, men det tyckte inte domarna, knepigt det där med känslan och poängen, ibland känns det så bra och poängen blir låga, andra gånger så är känslan skit och poängen bra, jaja, vi fick 261,5 poäng och sedan 10-10 på uppletandet, slutsumma blev 597 poäng, cert och vinst :-)
 
 
Dagen efter så var det dags för tävling i Kopparberg, vi var endast två startande i elitklass sök, idag fick vi 9-9 på söket, 267,75 poäng på lydnaden och 10-10 på uppletandet, så det blev 585,75 poäng cert och vinst :-)
 
Helgen efter så var Uma och jag till Töreboda, de har alltid en så trevlig söktävliing och det har blivit lite tradion att åka dit, så familjärt, välordnat och mysigt. Vi var tre ekipage och jag drog startnr 1, vi började med söket, som vanligt i en fin ruta, första figgen var riktigt finurligt, den var "nedstoppad" i mellan tre stenar och sedan hade de sågat av en gran som figgen höll i, det såg ut som om den växte upp mellan stenarna, så natrulig lega, kalasbra. Det flöt på fint, vi belönades med 10-10 :-) Sedan var uppletandet på samma ställe, en riktigt fin ruta. Jag började i höger hörn och Uma gick ut och slog in i rutan och plockade ett föremål, skickade henne på nytt och hon gick ut och slog in i rutan och tog ett föremål till, skickade ut henne igen (har inte flyttat på mig än) och hon plockar ett föremål till, jag hör hur domaren (eller någon annan i publiken) säger "nä, nu måste hon flytta på sig" och jag tänker "men hon har ju inte varit ute i höger hörn än, jag skickar henne och hon går ut och får med sig höger hörn, och sedan plockade hon fjärde föremålet, vi belönades med 10-10 :-) Tillbaka till klubben så var det dags för platsliggning, första skottet dånade så in i h-e, och jag hade startat min klocka så jag började fundera när det inte kom något andra skott eller tredje skott, sedan abröt de platsliggningen för att pistolen gått sönder... Vi fick lägga om och hunden bredvid Uma gick upp, men det klarad hon fint, tydligen, sedan var det bara av planen och sedan på igen för lydnaden, den gick bra även idag, belönades med 261,5 poäng, det blev totalt 611,5 poäng, cert och vinst. WOW! Vilken dag!
 
Samma dag så tävlade Fredrik och Sky elitspår i Örebro, jag visste att de hade framspår och att de hade missat en pinne i skogen och på uppletandet så missade de ett föremål. NÄr Fredrik sedan ringer och säger att de fått ihop 611 poäng, så snurrade det i huvudet på mig, hur mycket hade de liksom gjort på lydnadn?? Jo 295,5 poäng, helt galet!
 
På söndagen så var Uma och jag anmäld till Surahammar och vi (jag) var väl egentligen inte så taggad, det är ju liksom en lite urladdning varje tävling, men tiden gick och jag kände att det blev för sent att ringa och lmna återbur. Jaja, vi kör på tänkte jag, vi missade en figge, en öppen, men hn fick den inte i vind, sådant som händer. En skitdålig lydnad där hon ochnjag var osamspelta och en av oss (Uma) var mest fokuserad på en golfare som stod och slog i en buske...;-) Vi taggade till oss till uppletande och avslutade med fyra snabba föremål och 10-10 :-) Gött att man kan göra något rätt ;-)
 
Igår var det dags för säsongens sista tävling på Nora BK och DM. Vi var 6 stycken ekipage, 5 stycken från Örebro BK och en från Värmlandsdistriketet, så man kan säga att det även var ett KM ;-) Jag drog spiken, dvs startnr 1. Söket skulle gå först, det var en bana som svängde som ett svagt U och råstig. Första figgen låg på cirka 100 meter på vänster sida, den gick fin, sedan så skickade jag på och gick så gott jag kunde. Banan gick nedför på vänster sida och uppför på höger sida, alltså på skrå. Jag såg att hon reagerade på något på vänster sida och tänkte "fan, nu har hon något i näsan, men det luktar inte tillräkligt" , så jag gick på den niten och började skicka lite tätt, men sedan tänkte jag om "tusan heller att jag ska skicka slut på henne" så jag klev på igen, hon kom tillbaka från höger med rullen i munnen och det var nu på cirka 250 meter, upp för backen, blodsmak i munnen när vi kom fram (hade ju långkallingar på också...) och en fin markering på en låda :-) Skickade sedan åt vänster= tomt, tusan också vart har vi missat figgen och hur har vi missat den.... Skickade sedan upp åt höger igen och tänkte "lilla tappra hund, vad duktig du är som går och går", Uma kommer tillbaka med rullen i munnen, tjohoo, ut på ett påvis och där ligger han, Per, han som gjort banan, jag sa till honom "jag är så glad att se Dig" :-) Skickade sista skicket på vänster sida för att verkligen visa att vi täcker upp hela banan och sesan gick vi över 300 meterslinjen, trötta, glada och varma. Domarkommentaren var "jag har tyvärr inte hittat något att dra på, Du får en 10:a" så våran insats i sökrutan belönades med 10-10 :-)
 
Tillbaka till klubben så var det dags för lydnaden efter lite vila, här var hon lite för okncentrarad för min smak, men hon har vist att hon har höjt sin lägsta nivå avsevärt under detta år, så vi fick totalt 266,5 poäng :-) När domarna från skogen kom tilbaka var det dags för dem att döma uppletande, Uma var först ut och ven denna gång började jag på höger sida, hon for ut och fick in föremål som låg inne i rutan och så fortsatte det, fyra skick och fyra föremål :-) jag hann iaf flytta mig 15 meter på baslinjen.
 
Det var spännande vid prisutdelningen, skulle Sören få sitt 3:e cert, jag trodde det, jag visste även att det var jämnt mellan oss och Martti med Kim. På prisutdelningn så visade det sig att Sören fick 583,25 poäng, alltså 1,75 pong från certet, så surt! Martti belv uppropad som 2:a på 613 poäng, och jag funderade "jisses, vad har vi fått för poäng..." Vi vann och blev DM mästare616,25 poäng, Helt galet!
 
3:an Sören och Gränsvallarens Vick, 1:an Hanna och Gränsvallarens Uma-Lin, 2:an Martti och Cefeus Kim
 
Stort TACK till Nora BK som ordnat en trevlig tävling, ett extra plus är att Ni bjuder oss tävlande på fika i skogen :-)
 
Vilken avslutning vi fått på säsongen, vi är med all säkerhet klara för SM i sök 2014 och kan gott oss rejält i vintervilan :-)
 

RSS 2.0