Lydnads SM 2013

Underbara underbara hund!
 
I år var det ett väldigt konstigt SM för våran del, först så lyckades inte Sky och Fredrik få till det på lydnadstävlingarna och höjja snittet till SM, så när anmälningstiden gick ut och anmälan var gjord hamnade de på 1:a reservplats. Fredrik var inställd på att det inte skulle bli något SM. Men han och Sky fick en plats när det blev ett återbud. 
 
Då började nästa konstigheter, vi brukar nästan alltid åka en stund i förväg, för att slappa och få bra träning, iår blev det inte så. Min pappa fyllde jämnt på fredagen, så Sky fick åka ner till Falkenberg med snälla lInda och Tjelvar, som även de kvalat in till SM :-) Han fick bo på hotell en natt tillsammans med dem, Linda var så snäll så hon fixade med veterinärbesiktningen och lottningen åt oss. stort TACK!
 
Detta år hade kennel Gränsvallaren med en hel drös med hundar som kvalat in, häftigt! Det var Sofia och Tia, Lena och Sheger, Anne-Li och Biggles (Yeppe), Linda och Tjelvar och Julia och Troja, alltså 3 kullsyskon, 4 helsyskon och sedan kusin Sheger ;-) Tyvärr kom inte Julia och Troja till start.
 
Sky fick startnr 40, helt ok. Det startade bra med fullt på gruppmomenten :-) För Fredrik och Skys del blir det en lång väntan och jag orkar inte riktigt engagera sig i de andra ekipagen när man har "sitt" framför sig, så jag såg lite bitar av nästan alla hundar.
 
I första ringen var det momonten: hopp och apport (internationell metallapport), fjärr (ligg-stå-ligg-sitt-stå-sitt-ligg), vittring (rad) och ruta (vänster). I andra ringen var det zätat (stå-ligg-sitt), 3-apporten och inkallningen. I sista ringen var det fritt följ.
 
Först ut i hela startfälet och öppna årets lydnads SM var Lena och Sheger, och som de gjrde det, det var drag under tassarna! Aldrig roligt att gå ut tidigt på ett mästerskap då domarna gärna "håller" på betygen. Efteråt var Lena nöjd, men kände att 268,5 kanske inte skulle räcka till final, jag trodde tvärtom, jag höll fasta på att det skulle räcka!
 
För Sofia och Tia tog drömmarna om finalplats slut vid sittande i grupp då Tia la sig, så surt då de har ett riktigt fint och genomarbetat program i övrigt, och dessutom är de snyggaste matchande på hela SM, från topp till tå! Anne-Li och Biggles hade lite strul på gruppmomenten, men gjorde en superfin första ring, och de två första momenten i ring två var också fina, sedan kom de till Biggles parad nummer och tyvärr så hände något och han stannar inte på Anne-Lis handtecken, så det renderade i en riktigt sur nolla :-(  men trots det, en riktigt fin debut på SM :-)
 
 
 
Nästa SM debutant, både för hund och förare, var Linda och Tjelvar. Lite strul på platsen, han nosade lite grann och sedan var det dags för Lindas skräckmoment;-) sittande i grupp, ujuj, Tjelvar Larsson satt så fint! Det individuella programmet var enligt mig helt ok, jag har inte sett lInda och Tjelvar i lydnaden på lääänge och jag är imponerad av de fina detaljerna som Linda och Tjelvar har, så snygg vittring, snyggt system, tar den på första anträffandet och in med den, en av de snyggaste jag sett i helgen! Vid rutan kunde herr Larsson själv och skippade helt enkelt sändande konen!
 
 
 
När Fredrik och Sky gick in på lydnadsplanen var jag mer än kräkfärdig, första ringen är ju en rätt "känslig" ring, så lite som man själv kan påverka, de går in och gör en skitsnygg hopp-apport och belönas med 10-10 från domarna, fjärren belönas med 9-9, rutan får de 9-8,5 poäng och avslutar med en fin vittring på 9-9.
 
I nästa ring så börjar de med zätat och det går som på räls, 9-8,5 poäng, 3-apporten 9,5-7,5, inkallningen 8-8,5 o
poäng.
 
Sista ringen så är det ett fritt följ på cirka 2,30 minuter, starten är tre steg bakåt, vänster om halt höger om marsch, spännande... fria följet får 8,5-7,5
 
De får totalt 286 poäng och går in på en andra plats med det och det visar sig att det håller hela dagen, grabbarna blir andra bästa ekipage på kvaldagen! WOW!
 
 
I övrigt så får Mara och Ylle fina 297 poäng med sig från kvalet, sedan Fredrik och Sky på 286,75 poäng, Carin och Lyxa 286,25 poäng, Elenor och Mexx fick 281 poäng, så plats 2-4 var det riktigt tight på poängen. Sista finalplatsen gick på 258,75 poäng, så därmed kom Lena och Sheger med till final :-) på platserna 5-15 så låg poängen på 268.75-258,75, så det är tight tight och allt kunde hända på finaldagen!
 
På finaldagen så är det otroligt mycket folk PÅ planen, 6 domare, 6 skrivare, minst två tävlingsledare, så det är verkligen folk överallt, så det gäller att som förare att inte bli stressad och känna sig förföljd och att våga köra sitt race. Det krävs en del av hundarna också att inte störas ut att der tar tid mellan momenten, så domarna hinner visa sina betyg för speakern och att de inte störs ut av alla människor på planen, så här såg det ut när Sheger körde sin fjärr, hoppas ni ser hunden ;-) Lena står 15 meter ifrån honom och dirigerar!
 
 
Arrangörerna ville köra enligt den tradionella ordningen, men det ville inte SBK, så det blev i ordningen: ruta (vänster) tre-apporten, hopp apport (int.metallen igen), vittring (cirkel) och fjärr (ligg-sitt-ligg-stå-sitt-stå-ligg), sedan fritt följ, zätat (sitt-ligg-stå) och avsluta med inkallningen.
 
Sky och Fredrik gör ett bra race idag, inga större missar förutom det där förbenade sättandet på zätat som han missar. De gör 266,3 poäng, (5:e bästa individuella resultatet på finalen) och ramlar ner till 4:e plats, inte så pjåkigt för 1:a reserven, även om det givetvis är riktigt surt att de missar bronsplatsen med ca 5 poäng :-( 
 
Karin och Qlura för finalens bästa lydnad och avancerar från 8:e plats till 5:e, stort grattis!
 
Stort grattis till prispallen: GULD: Maria och Ylle för 3:e året i rad, så grymt bra jobbat! SILVER: Carin och Lyxa för 2:a året i rad, ser riktigt fint ut och BRONS: Elenor och Mexx, snyggt jobbat i finaldebuten! (Mexx är kusin med de kvalade Gränsvallarna, har Gränsvallarens Najko som pappa :-))
 
 
Boka nu in nästa års lydnads SM som går i Sollefteå 13-15 Juni, passa på att se Sveriges lydigaste hundar!
 
 
 

RSS 2.0