Nordiska Mästerskapen 2014

På SM i sök så blev vi uttagna att respresentera Sverige i sök på Nordiska Mästerskapen, detta då vinnaren i sök 2014 tackade nej till sin landslagsplats. Resan startade för cirka en vecka sedan då vi åkte till Stockholm Södras brukshundsklubb för att möta upp med landslagsledningen och få information och sedan gemensamt åka till färjeläget. Vi hade med oss, förutom Uma, Sky och Ubbe, väldigt nyttigt för liten Ubbe att vara på resande fot utan att "prestera".
 
Det svenska landslaget framför vårt hus där vi bodde.


När vi kom i land på onsdagmorgon började den spännande resan till Jämijärvi och Jämi Arena där tävlingen skulle hållas. Efter lite felåkningar, kvarglömd plånbok på färjan, borttappade ekipage och olika långa rastrundor så anlände vi till Jämis Arena. Vi tävlande bodde i två stycken stora hus, mycket trevligt. Området var helt fantastiskt, oändligt med fin skog och motionsslingor.

På onsdagseftermiddagen så var vi några stycken som samlades för att träna uppletande, sedan en härlig långpromenad för att få röra på benen, både hundar och vi.
 
 
Tyrannens Busiga Berit


På torsdagen så började vi med lite sökträning för Uma och Vimsa, som bägge skulle tävla i sök, samt de tre svenska skyddshundarna. Sedan blev det lydnadsträning tillsammans med Ulrika och Thomas som deltog i rapporthundsgruppen och nyblivna svenska mästere i rapport. Den svenska landslagsledningen var och fick information, samt deltog på domarkonferansen. Vi hade skickat med en del frågor som vi önskade svar på, t.ex. vem plockar fram figgen i söket? Den tävlande eller domaren, det är olika i de nordiska länderna, här är det domaren som tar fram dem, behöver vi köra flying på stigen? Förra året fick de ekipage som inte körde flying avdrag, iår skulle avdrag inte ske för de ekipage där hunden stannar his föraren på stigen.
 
De tävlande i respektive gren blir indelade i tre grupper, och man får bestämma eller lotta inom sin egen gren vem som ska vara i grupp 1,2 och 3. Sedan lottas landets startnr i gruppen. Lottningen sker på kamratfesten. I vår sökgrupp hamnade jag i grupp 1, Jonny och Vimsa i grupp 2 och Robert och Dea i grupp 3.
 
Fredagen började med veterinärbesiktning där alla svenska hundar fick en ok stämpel. Vi hade sedan tid för inträning på lydnadsplanen, hela laget hade 30 minuter tillsammans. Vi fick reda på att lydnadsplanen är en grusplan. Vi började med att göra en platsliggningen och den gick fint, sedan så kommenderade Fredrik oss i lydnaden, sedan var 30 minuter slut. Senare var det dags för provhund i lydnaden, det blev det lite snurrigt i huvudet på flera ekipage, då provhunden inte riktogt gick så som programmet skulle se ut för oss och när man inte är van vid den engelska kommenderingen så vill iaf jag vara lite förberedd. Men det redde ut sig. Efter provhunden och lite annan information var det dags för parad och invigning, med efterföljande kamratfest. I sökgruppen fick det svenska ekipagen startnr 3, så det innebär att jag hade startnr 3 på lördsgen och sedan roteras det i grupperna till söndagen och då får vi startnr 7. Tidigt kväll blev det för oss, dagarna är fullproppade, så jag somnade ovaggad varje kväll.
 
Lördagen så började vi med uppletande, den finska hunden i vår grupp hittar 3 föremål, danksa hunden innan oss hittar fyra föremål och sedan var det vår tur. Mycket spännande då hunden på nordiska måste avlämna varje föremål sittandes hos föraren och Uma gör inte det normalt sett, vi har lagt kampanj på det under de senaste veckorna, men skulle det hålla i skarpt läge?
 
 Första skicket.
 
 Uma har hittat ett förmål.
 
Jag började att skicka henne på vänster sida och hon kastar sig iväg och slår på en tvärnit tre meter ut och hämtar in första föremålet fint avlämnade vid sidan, sittandes. Jag skickar henne igen och hon hittar då ett föremål vid vänstra yttre hörnet. Skickar ut igen, nu lite mer i mitten av rutan och hon går upp och hittar ett föremål som ligger lite till höger om mitten, och på cirka 40 meters djup, fin avlämning. Nu kan jag säha att pulsen är hög på mig och jag fumlar med att ta emot föremålet från Uma, men hon räddar mig genom att hålla i det tills jag fått tag i det, duktiga hund. Sedan blir det två skick där hon inte hittar något, men hon jobbar fint och effektivt, sedan slår hon på något och hittar 4:e föremålet som låg i linje med det 3:e föremålet, men ca 7 meter ut i rutan. Duktiga hund belöänas med 9 från den danksa domaren och 9,5 från den finska domaren, Detta skulle visa sig vara det bästa uppletande i alla grupper på Nordiska.
 
Vi åkte sedan ut till sökrutan, där vi hade en svensk och en norsk domare för dagen. På nordiska mästerskap i sök är rutan 400 meter bägge dagarna, det finns inga markeringar på stigen hur långt man gått eller vart det tar slut, så som vi har i Sverige och tiden stoppas inte på markeringar och påvis, så den effektiva söktiden är 25 minuter. Jag hade bestämt mig för att starta min egen klocka för att ha koll på hur lång tid vi använde.
Fullt ös på Uma
 

 Figge funnen och intransporterad.
 

Uma hittade tre figuranter och hon jobbade fint, även om hon tog för sig lite väl mycket för min smak. Vi fick betyg 7-7 på vårt arbete, domarna drog för att hon varit borta länge, lite osystematiskt och att hon inte kom direkt på min inkallning, dvs att hon var lite för självständig. Så återigen så för disskussion om man kallr in hunden eller gör en platsangivelse för vart jag flyttat mig, men det är domarna som dömer, men nog var jag lite bitter, för jag tycker inte att hon var så dålig. Fredrik gick med på samtliga hundar i vår grupp och på första hunden så hade den norska domaren dragit en hel enhet för att den inte körde flyng, men när Fredrik sa till så ändrade han betyget, tur att han var med!
 
Det vi sedan fick reda på är att vår ruta skulle användas till skyddshundarnas avsök på söndagen och att det stod en dold lega ute på vänster sida på cirka 50 meter. När domarna hade inspekterat sökrutan på torsdagen hade en av deras hundar markerat på en punkt inne i denna lega och de valde då att låta legan stå kvar och om någon hund markerade den skulle det inte räknas som en blindning och tiden skulle stoppas. För mig, så en hund som blindmarkerar, dvs inte undersöker en lega ordentligt, ska inte kunna få fullt, men detta hände för två av de tävlande hundarna och då känns det lite bittert att resterande hundar klarade den "svårigheten".
 
På söndagen så började vi med söket, vi gick in som srtanr 7. flera ekipage innan oss hade haft strul och missade figgar, så det var enormt nervöst att gå in,men jag valde att lägga fokus på att vi skulle in och göra att fokuserat arbete och tänka på Erik Wiklunds ord och inställning "var fan är figgen"!!
 
Samma som i söket på lördagen så startade jag klockan vid starten, när vi gått i 11 minuter och inte fått en figge började jag tänka att vi missat en, men ändrade inställning till att om vi gjort det så får vi se till att jobba oss genom resten. Vid 11 minuter så kom Uma med rullen i munnen:
 
 
Figge 1 funnen och påvisad
 

Så nu var det bara att jobba på, vid 15 minuter så kom Uma med rullen igen.
Påvis på figge nr 2.

Figge nr 2 låg på höger sida och när vi är påväg in mot den så kommer det vind från vänster och Umas nos far upp i den och jag ser att hon markerar att hon har något i näsan. Vi har jobbat mycet med att hålla ordning på vilken figge hon markerat och komma ihåg att påvisa den innan vi tar nästa, så här fick jag ett lutet hjärtstopp! Uma släpper det och har stort tryck ut till figge nr 2, phu!
 
Tillbaka till stigen så skickar jag ut på höger sida och hon markerar figge nr 3!
 
Påvis på figge nr 3.
 

Så nöjd med Umas arbete och att hon gjorde sista figgarna så grymt bra!! Betg från den finska domaren 9,5 och från den danksa domarena 9,5. Stor lycka! det de drog på är att dehade önskat att hon var lite mer självständig ;-) Vårt sökbetyg blev 3:e bästa på söndagen :-)
 
Sedan var det dags för vårt sista framträdande i Nordiska, lydnaden. PLatsen gick fint, fria följet var hon lite okoncentrerade, fint ställande och tyvärr missade vi läggandet, så där rök det 10 poäng. Vi fick 64 på lydnaden av 80 poäng. 
Uma innan inkallningen.
 

För det övriga svenska söklaget så var det lite upp och lite ned. Jonny och Vimsa gjorde ett fint sök på lördagen, men fick lite dåligt betalt och på söndagen så fick de lite sämre. Robert och Dea gjorde ett fint sök på lördagen och fick 9,25 i snitt, tyvärrmissade de en figge på söndagen Laget hamnade på en bronsplats.
 
Åt den norsla dominansen gick det inte att göra något åt. De intog plats 1,2 och 3. 
Stort grattis till Hilde och Tindra till Nordisk Mästare.
 
Det blev finsk vinst i rapporten, de hade en malle som krossade tiderna. Annika, Ronny och Papaya tog ett fint silver och Ulrika, Tomas och Musse tog brons. Laget tog guld.
 
 Svensk vinst i spårhundsgruppen Katta och Dubion Fiffi och även svenska hund på silverplats, Pirjo och Memoars Rocket.
 
De svenska spårhundarna hade med sig alla pinnar i alla spår, de svenska spårekipagen har alltså inte missat en enda pinne på 6 stycken 2 km spår. Det är riktigt grymt bra!
 
 SBK Närkes deltagare på Nordiska Mästerskapen i bruks.
 
 Pirjo och Rocket. Silver på Nordiska Mästerkspaen i spår.
 
 
 
Tack UMA för fantastiska dagar och för att du sliter och kämpar! 
 

Är så nöjd med vårt mästerskap, vi har hittat 6 figgar, 4 föremål och gjort en godkänd lydnad! Underbara hund! Vi landade på en 5:e plats totalt i sökhundsgruppen och blev bästa svenska ekipage!
 
 
 
 
 
 Våra hundar äter foder från 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0