Det sägs...

... att för att köra en formel 1 bil så krävs det en formel 1 förare. Idag i Fagersta så var Nellie en formel 1, men hon hade med sig in en skodaförare:-) Inget illa menat med detta mot skodaägare!

Jag hämtade upp Åsa imorse som skulle följa med som sällskap, stöd och att hon skulle studera lydnadsklass ett.

Så här såg vårat protokoll ut för dagen:
1) Sittande i grupp- 9 - flytt av framben
2) Platsliggande- 9 - d.k.sitt
3) Fritt följ vid sidan- 6 - gnäller, går snett
4) Stå, sitt, ligg under marsch - 7,5 - tränger, går snett, steg i stannandet, sent ligg
5) Inkallning med ställ och lägg - 9 - sent ligg, s.s.
6) Såndande med lägg och inkallning -0 - ligger utanför, tjuvstart
7) Apportering med dirigering - 7 - tugg
8) Apportering metall & hopp över hinder -10
9) Vittringprov & apport - 7 - tugg
10 Fjärrdirigering - 9,5 - flyttar framåt något


Slutsumman blev 231,5 poäng och ett 2:a pris.

Jag är jättenöjd med att Nellie satt i sittandes i grupp. Igår när jag var och tränade så hade jag satt henne och sagt till henne att stanna så medans jag ställde ut koner m.m.  När jag vänder mig im, så ser jag att hon är uppe och går, jag avvaktade för att se vad hon skulle göra. Hon går tillbaka till nästan exakt samma ställe och sätter sig igen som om inget har hänt. Så hade jag inte sett hennes lilla utflykt hade jag aldrig trott att hon rört sig. Avdraget fick vi för att hon antagligen sitter och trampar med frambenen. Så det måste vi träna på.

I platsliggningen så är det ju nummera individuell ner och uppsättning. Att lägga sig ner först var ju inga problem, trots att tävlingsledaren stod mycket nära och Nellie hade fullt fokus på honom. Tyvärr var det detta som ställde till det för oss vid uppsättningen.  Jag tittade lite strängt på henne under alla andras uppsättningar och när tävlingsledaren kom till oss, så fick jag säga sitt två gånger för att hon skulle sätt sig upp.

Sedan så satte jag in Nellie i bilen medans vi tittade på de ekipage som var före oss. Vi hade startnummer 7. De hade delat upp programmet så att man fick gå in och köra momenten 3,4 och 5 och sedan vänta tills alla hade kört det och sedan gåin igen och köra resten av programmet.

Åsa kommenderade oss i fria följet innan vi skulle in och Nellie var riktigt duktig, kanske ett eller två pip, men annars var hon tyst. Schysst tänkte jag, detta kommer att gå finfint. Än en gång så fick jag lära mig den hårda vägen:-) man får aldrig tror att man har något! Nellan förvandlades till "Heta-Greta" (känns det igen A-C?). Nellies rumpa var inte parallellt med mig någongång under hela promgarmmet tror jag, kändes så iallafall. Hon pep och nafsade mig i knät under hela momentet. #¤###¤*¤-hund! Jag som trodde att vi hade kommit någonstans i detta moment, ack vad fel jag hade. Men det är bara att träna på, skam den som ger sig....!!!!!

I dumrutan så var fotgåendet precis nästan lika dåligt som i föregående moment. Tydligen så stod hon inte helt stilla i ställandet och hon la sig tydligen sent också. Jaja, hon stod iaf stilla när jag kom tillbaka till henne. Alltid något:-)

I inkallningen så hade hon inte någon tendens till att tjuvstarta, vilket hon hade i lördags när vi tränade och Daniel kommenderade mig. Så det var ju bra! Det sena ligget får jag ta på mig, och och mitt "djupseende". Jag skulle lägga henne i höjd med ett hinder och det blev lite längre än jag tänkt mig. Tror att det är det som domaren menar.

Sedan fick vi gå ut en stund, riktigt trevligt att göra sin första tävling på detta sätt. Att man kan gå ut och belöna hunden emellan.

När vi kom in igen så var det dags för rutan. Jag frågade Nellie "ser du rutan?". När jag frågar henne detta så brukar hon scanna av planen och liksom mållåsa på rutan. Detta gjorde hon lite vagt idag. Jag skickade henne till konen och där stod hon jättefint och sedan skickade jag henne till rutan, då hittade hon inte. Hon kom tillbaka till konen och jag skickade om henne och då hittade hon. Jag tyckte att hon var inne i rutan, så jag la henne, emn hon hamnade med nästan hela frambenen utanför rutan:-/ Sedan så tjuvstartade hon tillbaka till mig. Men det hade jag nästan på känn, då Malin höjt ett varningens finger på senaste träningen förra lördagen:-)

I apporteringsdirigeringen fick vi vänster apport och allt jag kunde tänka på var att jag skulle säga höger. Nellie går nämligen efter hur hon har sitt huvud och inte sin kropp. Så eftersom hon är vänd mot mig vid konen, så blir hennes häger mitt vänster och tvärtom. Svårt tycker jag att det är iaf, har svårt med höger och vänster som det är ändå:-) Nellie gick ut fint till konen, det ryckte lite i henne när tävlingsledaren kommenderade mig att skicka henne dit, men hon satt ju kvar hos mig, med det är något att ha med sig i bakhuvudet innför nästa träningspass med kommendering. Hon tog rätt apport, men sedan hände det. Hon tog ett extra varv runt mig innan hon kom in med den. Detta har hänt två gånger tidigare, när vi gjorde appellen och när vi gjorde en lydnadsklass tre, tror jag. Detta är ett beteende som jag bara har sett i tävlingssammanhang, hmmm, knäck den nöten ni, så kan ni väl återkomma sedan:-)

Metallen och hoopet, inget att säga om, vi fick ju 10! Jag skulle bli förvånad om hon skulle missa grovt på detta moment, hon tycker ju att allt är roligt. Apporteringen och hoppet, jippie!!

Trodde aldrig att hon skulle genomföra vittringen så bra som hon gjorde. Hon kändes alldeles för gasad för att kunna koppla på nosen. Men hon sprang ut, nosade, tog rätt pinne, nosade vidare, släppte rätt pinne precis bredvid en fel pinne, tog upp rätt pinne igen och tuggade ett tag på den och bestämmde sedan sig för att komma in med den. Mycket bra beslut tycker jag, men hon hade väl kunnat tagit det lite tidigare:-)  jaja, jag är glad att hon inte gick ut och röjde bland pinnarna. Tydligen så var vi första ekipaget att ta rätt pinne och vi hade startnummer 7, så det var ju lyckat.

När vi ställde upp för fjärrdirigeringen så körde jag lite skiften innan, så att hon skulle vara med på noterna vad som var på gång. jag tycker att hon genomförde skiftena riktigt bra, snabbt och hyfsat korrekta. Fick en 9,5 som belöning, tackar!!

Hur ska då detta summeras? Känner att jag är rätt så nöjd med Nellie för att vara våran debutstart i eliten och att Nellie inte har tävlat på över 1,5 år. Vissa tendeser till att vara lite för intresserad av tävlingsledaren förekommer. Jag tycker att hon höll ihop bra genom programmet, hon var gasad, men hade roligt! Och det är väl hyfsat viktigt om man ser på lång sikt! Men jag kan tycka att hon hade lite för roligt själv, skulle gärna vilja att hon bjöd in mig:-) jag vill föra och hon ska lyda, inte att jag ska försöka att få ner henne från hennes rosa små moln som hon verkade segla på idag....:-/ Nellie skulle kunna bli riktigt bra, så nu ska jag ta körkort för formel 1 och se till att vi blir ett bra team!

Ha det!
//
Hanna

P.s. Sofi: jag var på hockeyn i fredags, men jobbade inte utan var där "civilt", men mycket folk var det!


Duktiga!

Hej igen!

Påpälsad som en michellingubbe (stavas det så?), så var jag ute i en hel timme igår och tränade lydnad. Först så var jag själv, men sedan så kom Kristin och Daniel och tränade de med. Kristin hjälpte mig med kommendring i fria följet och sedan med dirigeringsapporteringen.

Nellan var het i fria följet, hur ska det gå på söndag (tävling i Fagersta då), Mamma Mia:-), blir svettig bara jag tänker på det. Hon var hyfsat tyst iallafall, men i språngmarshen så blev det lite mycket hopp och studs. I dirigeringen så gick det bra.

Själv så körde jag skiftena i fjärren på långt avstånd, det klarade hon riktigt fint. Körde rutan också, den var mycket bra. I inkallningen så tycker jag att hon skulle kunna stanna lite snabbare i ställandet.

Ska förhoppningsvis ut och träna med Åsa idag efter  jobbet, så då blir det lite nötning till:-)

Ha det!

//
Hanna

P.S. Tack för all fina inlägg angående Roger och mig, kram på Er!

Kallt!

Hej vänner!

Vad har hänt sedan senast?

I onsdags så var vi och tränade lydnad i ett ridhus utanför Örebro. Det var "bara" en massa gränsvallare som tränade där. Gick helt OK. Malin hjälpte mig med vittringen och appotering med dirigering. Lite snurrigt i dirigeringen, men det löste sig till slut. Måste bara tänka tvärtom och tänka hur Nellie har huvudet för att hon ska veta åt vilket håll som hon ska gå åt :-), svårt när man själv kanppt vet vilket som är höger och vänster!

I torsdags så var jag ute själv och tränade lydnad, det är väl då det går som bäst? Har faktiskt glömt bort vad vi tränade på:-)

I fredags så var det vilodag. Jag jobbade och sedan så var jag hemma hos en kompis och fick god mat och hade trevligt sällskap.

I lördags så bar det av till Örebro. Där så åkte jag hem till Malin och Stefan, väl där åkte vi vidare till ett hyfsat snöfritt ställe. Malin kommenderade mig genom elitlydnaden och Stefan sprang med koner och apporter, vilken lyx, vilka uppfödare, toppenbra var det iallafall. Sedan åkte vi hem till Malin och Stefan igen, tog en fika och sedan hjälpte jag dem med de lamm som skulle klippas och skickas på slakt på söndagen.

På söndagen träffade jag Stefan, Jenny (har kullbror Nimrod), Sören (har halvbror Ludde), Svenne ( har halvsyster Leia) och Anna (som har ridgeback Hugo) vid klubben för att träna sök. Jenny hjälpte mig att göra lite första hitta övningar. Det var en väl dold figurant och sedan gick jag och Nellie i serpentiner framför. När sedan Nellie vindade in figgen så skulle jag gå fram och hålla i halsbandet och fråga "har du nåt?" lite så mystiskt. Sedan skulle jag koppla loss henne så att hon fick springa till figgen och få korv och lite lek. Nellan tyckte att det var skitkul! På sista figgen så skulle jag och Nellie klara oss själva utan stöd från Jenny och det gick kanoners:-) Så nu ska jag bara fundera ut vilket markeringssätt som hon ska ha. Hon är ju lite rulletränad. På brukslägret som Gränsvallarna har i april så ska vi ivarjefall träna sök.

När vi var klara i skogen så åkte vi till klubbstugan och fikade lite. Sedan hade Stefan frågat om jag ville ha någon hjälp med lydnaden (han sa att han var "tvungen" att fråga, annars skulle Malin bli sur på honom:-)). Jag fick lite hjälp med kommendering i fria följet och Nellie var mindre pipig än hon var dagen innan.

I måndags så fick jag med mig Åsa och Cindie ut för lite lydnadsträning. Vi lörde lite kontaktövningar och appotering med hennes hund. Sedan kommenderade hon mig i fria följet, rutan och apporteringsdirigeringen. Det gick faktiskt helt OK.

Igår så tränade jag på jobbet innan jag gick hem. Inte så bra att gå hem med blött hår och kallt ute. Blev genomfrusen:-( Gjorde ett tappert försök att träna lydnad, men det gick inte. Åkte och handlade mat istället och kröp ner under filten i soffan. Får se hur det blir idag, det är ju typ -15 grader ute, brrr! Får klä på mig varmt!

Ha det gott!
Kram
Hanna

Utmaning

Utmaning!

Nellie har antagit utmaning från Gränsvallarens Meja (se länk till hennes hemsida hät vid sidan av)


Var är hunden född?

-I Örebro hos Malin & Stefan - Gränsvallarens kennel


Hundens favoritgodis?

-Jag tycker om allt godis, men bäst är frolicar och korv!


Hur många egna halsband och koppel har hunden?

- Jag har tre stycken, men mattes favorit med får på kan jag bara ha när jag är urfälld, annars har jag för mycket päls runt min hals, så jag får knappt någon luft då:-)


Hur ser hundens förhållande till vatten ut?

- Jag älskar att simma, hoppa och dyka i vatten efter mina dummisar som matte kastar. Tycker inte om vattenpölar, de hoppar jag över eller går runt, tycker inte om att blöta ner mina tassar.


Har hunden några ”kläder”? (täcken el. liknande)

- Ett vintertäcke som jag har fått av mattes föräldrar för några jular sedan, har även ett orange/svart
tjänstetecken med mitt namn på.


Har hunden något speciellt kännetecken som skiljer den från andra hundar i samma ras/färg?

- Jag har mycket päls, det har jag ärvt av min mamma Gruffa. När jag blir extra glad eller när jag är hungrig så tycker min matte att jag låter som en anka.


Hur reagerade resten av flocken (tvåbenta som fyrbenta) när den nya hunden flyttade in?

- Min äldre låtsasbror Sacco tyckte nog att jag var jobbig i början, men han sa inte så mycket. Han var en bra förebild för mig. När jag var liten så ville jag alltid ligga i samma korg som han. Min matte tyckte att jag var bäst redan från början:-)


 Vad är/skulle vara den absolut bästa belöningen hunden kunde få?

- Jag tycker om att springa, kampa och att få gott godis.


Vad är det bästa hunden vet?

- Valla får, såklart!

Vad är det värsta hunden vet?

- Med risk för att inte vara så orginell som bc, när jag får sluta valla får.

Har hunden någon alldeles speciell egenhet?

- Jag sitter som en ekorre vid mattes säng när hon vaknar, är jag i ett annat rum när hon vaknar så springer jag in i sovrummet och studsar upp i sängen och pussar på henne.


Var sover hunden på natten?

-På senaste tiden har jag sovit hos min matte i sängen, vet att hon tycker att det är mysigt, annars sover jag på mattan i vardagsrummet eller på min filt nedanför mattes säng.


Vad får hunden för foder?

- Royal Canine


Hur reagerar hunden när den får några dagars vila?

- Finns det inget att göra så slappar jag och samlar krafter till nya övningar.


Vad tror du skulle vara hundens drömtillvaro?.

-Med risk för att inte vara så orginell igen, valla får hela dagarna.


Minst fyra hundar vi skickar vidare det här till:

- Jag säger som Meja, den som vill får anta utmaningen, men det vore roligt om så många som möjligt gjorde det. Lämna ett litet meddelande om Ni antar utmaningen.

Så nu har Nellan svarat på frågorna.

Igår så var vi till Örebro och tränade med några Gränsvallare. Vi tränade i ett ridhus och det gick helt OK. Vi har faktiskt tränat lite varje dag denna vecka. Det känns så bra att få vara ute och träna med Nellie. Heka jag blir glad. Är så glad för min lilla pärla till hund.


RSS 2.0