Långt...

Hej!

På senaste tiden har vi varit riktigt duktiga med hundträning.  I torsdags så var vi till Enköpings BK och tränade där. Vi hann med ett pass var innan det började att regna riktigt ordentligt. Som tur var så var jag nöjd med det första passet och behövde inte ge mig ut i regnet igen. Det var en sån här riktig störtskur. Vi väntade nog en timme innan vi gav upp och åkte hem.

De moment som jag tränade på var fritt följ, vittringen och fjärren. I fritt följ så tränade jag på backningen med en bänk på Nellies vänstra sida. Fick till en bra backning som jag hann förstärka. Själva fria följet är inte så bra, hon har sin position alldeles för långt fram. 

I vittringen har vi det problemet att Nellan inte använder nosen, utan hon smakar på pinnarna först innan hon bestämmer sig, inte bra då detta är lika med noll i betyg i elitlydnaden. Denna gång tränade jag enligt Niina och Kent Svartbergs bok. Den metoden går ut på att först lära hunden att leta godis, sedan lägger man ut neutrala pinnar i en hög och godis runt den, sedan lägger man ut pinnarna med mellanrum emellan och godis där. Hunden lär sig att koppla på nosen och inte springa fram och ta första bästa pinne. Jag tränade detta och Nellie köpte det. Hon letade jättefint och luktade lite på pinnarna, men rörde dem inte, utan fortsatte att leta godis. Tänkte att jag ska fortsätta att träna på detta sätt.

I fjärren så tränade vi på att Nellie ska ha stadga i sitt ställande, då hon blir lite osäker om hon har gjort rätt och prövar en annan ställning om min belöning inte kommer tillräkligt fort.

I övrigt så kändes det som om vi jobbade som ett team idag och vi avslutade i rätt tid, när båda var på topp:-)

I fredags så jobbade på jag och Roger, sedan så var vi och handlade mat och hade lite fredagsmys. Vi gick och la oss tidigt då vi skulle upp tidigt för att åka och kolla på Ann-Charlotte och Gränsvallarens Meja, då de tävlade SM i spår i Borlänge.

Klockan 04.15 så ringde klockan och det var "bara" att studsa upp och koka kaffe och göra mackor, sedan bar det iväg. A-C har skadat foten så hon hade fått dispans att någon annan skulle gå spåret med Meja. Upptaget hade varit struligt, men sedan så hade de alla pinnar med sig från skogen. Uppletandet hade varit svårt. Ett kallhygge och vindstilla är inte de optimala förutsättningarna för att få in alla föremål. Detta gjorde att de skulle köra lydnaden på lördagen som tredje ekipage. Lydnaden började klockan 07.00, så det var bara att vackert åka dit och hejja på vårat favoritekipage:-)

I lydnaden så hade gårdagens lugna Meja butts ut mot , enligt A-C själv, "heta-Greta". Det var lite ljudgivningar här och där, men jag tyckte att Meja gick bra.

Meja-hoppMeja och A-C, moment hopp.

Meja och AC- rättA-C och Meja

Meja, A-C och AnnaA-C, Meja och Anna (som spårade med Meja).

Sedan tittade vi i lite stånd, jag köpte mig en stol och sedan tuggben till hundarna. Fanns inte så mycket att handla, egentligen. Jag saknar inte för tillfället något i min hundsamling. Efter det så var väntan tills det att planskyddet började lite lång. Roger gick och satte sig på en bänk vid planen vid klockan 10 ungefär och skyddet började klockan 11.30. Så jag sprang runt lite på stället och pratade med liet folk ock så.När skyddet slutade vi ungefär 16.30, så åkte vi hemåt.

Igår, söndag, så åkte vi ut och skulle lägga spår eller köra uppletande, men på väg ut så ringde JOnas till Roger och berättade att det var träning klockan fem i Enköping, så det blev lite snålt med tid då. Vi åkte i varjefall ut till Stockkumla för att rasta av hundarna. När vi gick på grusvägen så började det att småregna, så vi gick in i skogen för att få lite skydd. I skogen så stötte vi på en räv, två harar, en grävling och ett rådjur, dock var detta i pappform, då det ligger en skjutbana i närheten. Det enda som var levande var en av hararna, men den lyckades bara jag se. Efter rastningen körde vi lite sökmarkeringar med båda hundarna. Nellie ville inte komma raka vägen in till mig med lösrullen, så jag fick ropa på henne varje gång, men påvisen var fina, dom kom hon ihåg:-)

Sedan var vi till Enköping igen, men denna gång tränade vi hemma hos Jonas och Lillis.  Denna gång så fortsatte jag att träna på fjärren och vittringen som förra gången och det gick riktigt bra. Jag tränade även apportering enligt en artikel i senaste Canis. Gillade idén att hunden ska greppa apporten och tänka bakopt och hemåt till föraren igen. Jag tyckte att artikeln var lite krånglig, så jag kan inte riktigt återge sättet. Jag ska lusläsa den igen.

Lite bilder från träningen igår:

Roger och CefoRoger och Cefo

Affe och CefoAffe och Cefo, bevakning.

Affe och XaAffe och Emmas Xa.

Här kommer även lite valpbilder:

SamSamStormaStorma

Ha det!

Dags för uppdatering....?

Hej alla vänner!

Det är ett tag sedan det uppdaterades här. Den riktiga skrivarglöden har inte viljat att infinna sig. Vi har nu bott i Västerås i cirka två månader och trivs mycket bra.  Det är bara så mycket som ska fixas i lägenheten o.s.v.  Både jag och Roger trivs väldigt bra på jobbet.

Nellie kom hem förra veckan då hennes valpar hade blivit åtta veckor och alla har nu flyttat till nya hem. Jag hade ju tänkt att behålla en tik, men insåg att tiden räcker inte till just nu. Det får kanske bli en kull till, vem vet...
Det blev fyra valpar, tre hanar och en tik. Två trefårgade hanar och en svart/vit. Tiken är också svart/vit. Eftersom det var en S-kull så har alla fått namn på S: Storma, Spex, Sam och Sheger. Storma bor i Trollhättan, Spex i Skåne, Sam i Bro-Håbo och Sheger bor i Karlskoga. Jag har varit och hälsat på dem en gång i veckan och de har varit helt underbara, men det är skönt att ha fått hem Nellie igen.

Vi har hunnit med att varit till Enköping två gånger och tränat. I Enköping så bor det en träningskompis till Roger och han har en träningsplan hemma hos sig. Första träningspasset gick allt som Nellie gjorde i 120. Hon var laddad som tusan, roligt! Nu ska det tränas för fullt, så att vi kan få till championatet i lydnaden. Jag kommer nog inte att anmäla oss till något spår i höst, det känns som om det är alldeles för mycket kvar att träna på för att kanske komma med på en tävling, vi får se.

Lite bilder på valparna:
ShegerShegerSamSpex

Jag har flera bilder på valparna, men de är inte inmatade i datorn än, så det kommer flera.

Ha det! 

RSS 2.0